Breaking News:

Kunci Jawaban

50 Soal & Kunci Jawaban Ujian Sekolah Bahasa Inggris Kelas 9 SMP/MTs 2024, Cooking Noodles

50 contoh soal dan kunci jawaban Ujian Sekolah Bahasa Inggris kelas 9 SMP/MTs 2024, bagian pilihan ganda

Editor: Talitha Desena
Youtube Ayo Les (Khoirul Huda)
50 contoh soal dan kunci jawaban Ujian Sekolah Bahasa Inggris kelas 9 SMP/MTs 2024 

TRIBUNNEWSMAKER.COM - Berikut ini 50 contoh soal dan kunci jawaban Ujian Sekolah atau atau Penilaian Sumatif Akhir pelajaran Bahasa Inggris kelas 9 SMP/MTs 2024.

50 Soal dan kunci jawaban Pendidikan Bahasa Inggris kelas 9 SMP/MTs ujian Akhir Sekolah yang disebut Ujian Sekolah, dimana sebelumnya merupakan Ujian pengganti dari UN atau Ujian Sekolah Berstandar Nasional (USBN) pada kurikulum 2013 kini disebut juga asesmen sumatif akhir semester (SAS)  atau Sumatif Akhir Jenjang (SAJ) pada Kurikulum Merdeka berikut ini.

Baca juga: Soal & Kunci Jawaban Bahasa Indonesia Kelas 7 Halaman 170: Langkah-langkah Penulisan Teks Tanggapan

Perhatikan 50 contoh soal dan kunci jawaban ujian sekolah atau Penilaian Sumatif Akhir pelajaran Bahasa Inggris kelas 9 SMP/MTs 2024 yang dapat digunakan untuk belajar oleh anak-anak.

Mari kerjakan 50 contoh soal ujian sekolah pelajaran Bahasa Inggris kelas 9 SMP/MTS berikut ini.

Nah, yuk selesaikan 50 contoh soal ujian sekolah pelajaran Bahasa Inggris kelas 9 SMP/MTs di bawah ini yang disadur dari beragam sumber.

1. When do we plug the cable in?

A. Before placing the container on the motor housing.
B. Before putting the lid on.
C. After placing the container on the motor housing.
D. After pressing the switch on.

Jawaban: C

2. The following are the synonyms of lid, EXCEPT ...

A. Cover
B. Top
C. close
D. Cap

Jawaban: C

3. Hereka : What do you think of my new tie dye shirt?
Retno : ... Did you make it on your own?
Hereka : Yes, I did.

A. I doubt it.
B. Can you show me how to make tie dye shirt?
C. Certainly!
D. Wow, it’s great!

Jawaban: C

4. Ratu : Let’s ask everyone in our class to help clean the beach.
Ketut : ... that they are willing to. Not everyone cares for our nature.
Ratu : Yeah, but it’s worth trying.

A. Mmm
B. Certainly
C. really
D. I doubt

Jawaban: B

5. Bonar : Is it possible to make other people aware of the loss that they can cause?
Putri : ... I don’t think we can make everyone aware of their damaging action.

A. OK.
B. What was that again?
C. I’m very certain about it.
D. I’m not so sure about it.

Jawaban: A

6. Almira : Wonderful. You run like a panther. I am sure you will win the race.
Fathan : ....

The suitable expression is ....

A. Good work, I am proud of you Almira
B. I hope so, thanks.
C. Thanks God, Thank you Almira.
D. Thanks a lot almira, I am not sure.

Jawaban: B

7. Nuri has just finished practicing singing. She will sing in the celebration of the Indonesia Independence Day.

Shinta praises her that she sings like a real singer, and she will get a big applause for that.

Shinta : "You sing like a singer." ...
Nuri : "Thank you. That's very nice of you."

A. You are a good student
B. I'm sure you will get a very big applause
C. Congratulate to Nuri
D. I'm sorry

Jawaban: B

8. Choose the following sentences which expression of “congratulation” ...

A. Great
B. Poor you are!
C. Get well soon my friend
D. Don’t be sick

Jawaban: A

9. The following sentence is expression of hope ...

A. I like a nice house
B. I need a nice house
C. I would like to have a nice house
D. I wish I had a nice house

Jawaban: D

10. Choose the following sentences which expression of "admiration" ...

A. Don't be sick
B. Great, It is a wonderful creation!
C. Poor you are!
D. Get well soon my friend

Jawaban: B

Baca juga: Soal & Kunci Jawaban PKN Kelas 11 Halaman 170 171: Jelaskan Macam-macam Sengketa Internasional

ilustrasi belajar di rumah - Kunci jawaban PKN kelas 10 halaman 89-90 Kurikulum Merdeka Bab 2 Uji Pemahaman Unit 3,Hubungan Erat Pancasila dan UUD NRI Tahun 1945.
ilustrasi belajar di rumah - Kunci jawaban PKN kelas 10 halaman 89-90 Kurikulum Merdeka Bab 2 Uji Pemahaman Unit 3,Hubungan Erat Pancasila dan UUD NRI Tahun 1945. (Shutterstock)

Text for number 11-13

To: All extracurricular teachers of SMP Sinar Mentari

Due to the busy extracurricular activities in our school, I'd like to inform that all activities should be finished every Saturday, from 3 p.m. to 6 p.m.

We agreed eight activities when we had meeting last week. A student cannot join more than 3 activities, more than that can have a bad effect on their learning time, especially on their learning focus.

This policy will be official starting from next week. Please inform the students.

Note: wear school uniform or the uniform of their extracurricular if students want to join it.

Principal: Muhamad Khusna

11. The announcement mainly informs about...

A. activities that should be finished in the SMP
B. extracurricular policy in the SMP
C. extracurricular uniform that it used
D. the students who want to join the extracurricular

Jawaban: B

12. What can we conclude from the text?

A. The activities are done in 3 hours
B. There are seven extracurricular activities
C. Announcement is for the principal
D. The student are forbidden to wear extracurricular uniform

Jawaban: A

13. How can the students get the information?

A. The information is from the principal
B. They have to read the principal letter
C. Teachers will inform them
D. They have to come in Saturday

Jawaban: C

Text for number 14-16

To: Farah Kuin
From: Azzam Arya
Subject: Teacher Temporary Substitution

Dear Mrs. Farah,

While I am going to Jakarta for the National Teacher Training, I need you to be my substitute and handle the classroom.

The student will have semester test on the end of May. You have to prepare them to be ready for it by giving many exercises.

Don't forget to come to the classroom earlier and don't come late because the students usually complain about it. I trust you because you are the best English teacher in the school beside me.

Thank you.
Mr. Azzam

14. Why does Mr Azzam send the email?

A. Because Mr Azzam is having a vacation in Jakarta
B. Because Mr Azzam wants Mrs Farah to substitute his teach
C. Because Mrs Farah trusts her skills as the best English teacher
D. Because the students are going to have less exercises

Jawaban: B

15. What will happen in May?

A. The National Teacher Training
B. The school's semester exam
C. Mr Azzam going to Jakarta
D. The time when Mrs. Farah begins the substitution

Jawaban: B

16. What will Mrs Farah probably do after reading the email?

A. Talk to the students
B. Go to Jakarta
C. Teach in Mr Azzam's class
D. Prepare for the test

Jawaban: C

For questions 17-19

Choose the most suitable words for the numbered blanks.

People must keep good friendship. We must have good relationship to one another.

Young and old people need many good friends in praying, studying, and working.

Good friends will help you when you get a (17).... They will be glad if you are happy.

They will be sad if you are gloomy.

There are some advantages of having friends; you are not necessary to be afraid.

You are not alone (18).... you have friend. You are not necessary to worry something because you have friends.

They will help you through your turbulence time. They won't be running away just because you are down.

That's why, it is very crucial to have such good, even, best friend in your life. Good friends will empower you to be a good person.

The bad friends are otherwise. So be careful in (19)..... your friends.

17.
A. difficult
B. difficulty
C. prize
D. prizely

Jawaban: B

18.
A. and
B. because
C. as well as
D. therefore

Jawaban: B

19.
A. choose
B. being
C. choosing
D. talked

Jawaban: C

20. Put the word into the correct order!

exhibition (1) - to (2) - to (3) - we (4) - tomorrow (5) - go (6) - computer (7) - going (8) - are (9)

The best arrangement of these words is.....

A. 4-9-8-2-6-7-1-3-5
B. 4-9-8-2-6-3-7-1-5
C. 4-9-2-6-3-8-7-1-5
D. 4-6-9-8-2-3-7-1-5

Jawaban: B

Baca juga: Soal & Kunci Jawaban PKN Kelas 11 Halaman 170 171: Jelaskan Macam-macam Sengketa Internasional

Ilustrasi belajar Pendidikan Agama Islam.
Ilustrasi belajar (Freepik.com)

21. How many steps should we follow to make a good paper boat or hat as mentioned in the text?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Jawaban: C

22. How many times do we have to fold the paper?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Jawaban: C

23. “Finally, open the middle and turn it inside out to make a boat. If you want to make a hat, flip it over and wear it.”

The underlined word could be best replaced with the word …

A. Perform
B. Create
C. Design
D. Have

Jawaban: B

24. Rian : Where are Diana and Rohana?
Gita : They … in the library now.

A. Study
B. Studied
C. Are studying
D. Were studying

Jawaban: C

Read the text and answer questions 25 to 28.

Jakarta, 09 July 2017

Dear Indah,

I am very glad to write this letter to you, I want to tell you about my new school.

I am studying at SMPN 102 Jakarta. Now I am at the 9th grade. I have met a lot of friends here.

My school is located in the city. It has a big library a representative class and laboratory. The school is tidy and clean. I am very happy studying here.

Please write back and tell me the condition of our school. Don’t forget to convey my greetings for our teachers and our friends. I love you all.

With love

Nadia Maharani

25. Nadia hopes Indah ...

A. Come to other her house and tell the story about her new school
B. Write back the letter tell about her old school
C. Tell her story about her new school to other friends and teachers
D. Come to Nadia’s new school

Jawaban: B

26. What is the purpose of the text?

A. To tell Indah about her story
B. To give information for the readers
C. To describe to Indah about her new school
D. To know Indah’s condition

Jawaban: C

27. “It has big library, a representative class and laboratory”.

The word it refers to …

A. Nadia’s new school
B. Nadia
C. Indah
D. Nadia’s old school

Jawaban: A

28. Teacher : “Siti please prepare your best for the competition, will you? ......... Good luck!”
Siti : “I hope so too, Ma’am. Yes, I’ll do my best”

A. of course
B. I hope you don't join the competition
C. Thanks
D. I hope you win the first prize too

Jawaban: D

Read the text and answer questions 29 to 30

Dear Andrew,

Please come to my anniversary party on:
Day / Date : Tuesday, May 21st 2013
Time : 4 p.m.
Place : CFC, Jln. A. Yani 06, Pandeglang
I really hope that you can come. There will be something missing without your coming.

Love,
RoSe

29. What kinds of party is it?

A. Wedding party
B. Anniversary party
C. Graduation party
D. Birthday party

Jawaban: B

30. Who celebrate the anniversary party?

A. Rose
B. Andrew
C. Rose’s friend
D. Andrew’s sister

Jawaban: A

Baca juga: 70 Soal & Kunci Jawaban Ujian Sekolah Bahasa Inggris Kelas 9 SMP/MTs 2024, Roses Birthday Party

Ilustrasi belajar. Berikut kunci jawaban PAI Kelas 11 Kurikulum Merdeka halaman 255-256.
Ilustrasi belajar (dok. Freepik.com)

Read the text and answer questions 31 to 33

From : +0829589400

To : Lita

Sorry Honey, I can’t keep my promise to go with you to the Mall tonight. I have to meet my friend (Mrs. Cathy) at 07.pm. Please don’t be angry.

Sender,
Mom

31. Who sends the message?

A. Lita
B. Lita’s mother
C. Mrs. Cathy
D. Mother’s friend

Jawaban: B

32. How is Lita’s mother feel about her promise?

A. Impressed
B. Confused
C. Guilty
D. Happy

Jawaban: C

33. Mom writes the message in order to ...

A. Apologize for not keeping the promise
B. Remind Lita that she has promise
C. Tell Lita that she has to go to the meeting
D. Say that she cannot meet her in the mall

Jawaban: A

Quation to 34-35

Friday, October 28, is The Youth Pledge Day. To celebrate it, each class must present a couple of boy and girl. They have to wear and perform the traditional costumes.

Also, there will be an English Speech competition. Each class can present a boy or a girl.

The categories for judging will be: Best of performance, Message and Creativity.

Winners will receive prizes at 02.00 pm at the school hall.

For more information, please confirm your class counselor

Committee Chairman,

Budiman

34. The prizes will be given ...

A. in the morning
B. at night
C. in the evening
D. in the afternoon

Jawaban: D

35. Manny : Guys, yesterday I watched a news that in India there were three giant men.
Nina : Why are they called the giant men?
Manny : Because their height is almost three meters tall.
Nina : … Is it really true? You need to find the truth first
Manny : Hmm, yeah I will find it.

a. It’s a hoax
b. Don’t be silly
c. Just forget it
d. I’m not sure about the news.

Jawaban: D

36. Arrange these sentences based on the pictures above to make cooking instructions.

(1) Put noodles into 2 glasses of briskly boiling water.
(2) Your delicious noodles are ready to be served.
(3) Put the seasoning, vegetables oil and chilli powder in a bowl.
(4) Mix the noodles well with all of the seasoning.
(5) Cook the noodles and simmer for 3 minutes.

a. (4) – (3) – (5) – (1) – (2)
b. (2) – (1) – (5) – (3) – (4)
c. (1) – (5) – (3) – (4) – (2)
d. (3) – (5) – (1) – (4) – (2)

Jawaban: D

37. What is the first thing to do when cooking rice using a magic com?

a. Adjusting the quantity of water,
b. Washing the rice, in the inner pot.
c. Plugging the cable into the electricity socket,
d. Weighing the rice using the measure cup.

Jawaban: D

38. The maximum amount of rice that can be cooked with the magic com is ... measure cups.

a. Two
b. Three
c. four
d. five

Jawaban: B

39. “Put it in the inner pot, and adjust the quantity of water."

The underlined word means the ... of water as suggested.

a. Amount
b. Number
c. size
d. Weight

Jawaban: A

Soal 40-42

Tikka Kebab
Ingredients :
1. Cubes of Lamb
2. Squares of green Pepper
3. Onions
4. Salad
5. Tikka Seasoning Mixture
Step
1. Cut Onions into Quarters
2. Put Cubes of lambs, squares of green pepper and onion squares on bamboo skewers and marinate them in Tikka Seasoning
3. Grill them
4. Serve them with a salad (Curry like seasoning from India)

40. What does the writer write the text for?

a. To inform how to serve a salad.
b. To explain how to make salad
c. To tell how to make Tikka Kebab
d. To discuss how to make cubes of lamb

Jawaban: D

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Indonesia Kelas 7 Halaman 148: Memahami Suasana dan Emosi Tokoh Buku Bergambar

Ilustrasi belajar Pendidikan Agama Islam.
Ilustrasi belajar (Freepik.com)

41. How many ingredients are needed to make Tikka Kebab?

a. Three
b. Four
c. Five
d. Six

Jawaban: D

42. What does the word “them” in step 2 refer to?

a. Cubes of lamb and onions
b. Onion, bamboo skewers and salad
c. Squares of green pepper and onion
d. Cubes of Lamb, onion, and square of green pepper

Jawaban: D

43. The − man − is − hungry − three − noodles − of − bowls – ordering

1 2 3 4 5 6 7 8 9

The best arrangement of the words to be a good sentence is ....

a. 1 – 2 – 3 – 4 – 9 – 5 – 8 – 7 – 6
b. 1 – 4 – 2 – 3 – 9 – 5 – 6 – 7 – 8
c. 1 – 4 – 2 – 3 – 9 – 5 – 7 – 8 – 6
d. 1 – 4 – 2 – 3 – 9 – 5 – 8 – 7 – 6

Jawaban: D

How to Operate Blender
• Make sure the switch is off.
• Place ingredients into the blender container. Add some water if needed.
• Put the lid on.
• Place the container on the motor housing.
• Plug in the cable.
• Select one of two speed buttons as required. Use PULSE switch for precision blending. When adding ingredients or seasonings, remove the small lid for adding things in the middle of the blender lid.
• After grinding, press the switch off.
• Unplug the cable.

44. What does the manual tell you?

a. How to grind
b. How to use blender
c. How to make use a refrigerator
d. How to operate a mixer

Jawaban: C

45. What do we press when we want a very smooth result?

a. Off switch.
b. On switch.
c. one switch
d. pulse switch

Jawaban: B

46. How many speed buttons are there?

a. One.
b. Two.
c. three
d. Four

Jawaban: D

47. What is the purpose of the text?

a. To describe something.
b. To instruct something.
c. To narrate a story.
d. To argue on something

Jawaban: B

48. Do you always have to add water?

a. Of course.
b. No.
c. yes
d. Certainly

Jawaban: C

49. Use PULSE switch for precision blending. The word which is not the synonym of the underlined word, EXCEPT….

a. Fine
b. Well
c. chunks
d. Excellent

Jawaban: A

50. What do we do when we want to add something in the blender?

a. Open the lid.
b. Open the small closure on the lid.
c. Plug in the cable.
d. Place the container on the motor housing.

Jawaban: A

(Tribunnewsmaker.com/TribunPontianak.co.id)

Tags:
soalkunci jawabanpelajaranujiansekolahBahasa InggrisKelas 9SMPMTs
Rekomendasi untuk Anda
AA

BERITA TERKINI

© 2025 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved